Albania
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

KE publikon progresraportin për Shqipërinë: Konferenca Ndërqeveritare të mbahet para fundit të këtij viti

TIRANË, 19 tetor/ATSH/ Komisioni Evropian ka publikuar sot progresraportin duke rekomanduar hapjen e negociatave për Shqipërinë.

KE thekson se “është thelbësore që shtetet anëtare të BE-së të miratojnë kornizat negociuese, në mënyrë që konferencat e para ndërqeveritare të mbahen sa më shpejt të jetë e mundur dhe para fundit të këtij viti”.

Sa i përket kritereve politike, në progresraport theksohet se “zgjedhjet e përgjithshme u mbajtën më 25 prill 2021, pas marrëveshjes ndërpartiake të 5 qershorit 2020, që çoi në një reformë të gjerë zgjedhore, në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR-it”.

“Identifikimi elektronik i votuesve u zbatua në 97 për qind të vendvotimeve, ndërsa votimi elektronik dhe numërimi elektronik u pilotua me sukses në 32 qendra votimi në Tiranë. Vlerësimi përfundimtar i OSBE/ODIHR-it zbuloi se, në përgjithësi, zgjedhjet ishin të organizuara mirë. Administrata e re zgjedhore fitoi besimin e shumicës së aktorëve. Mbetën shqetësimet e lidhura me keqpërdorimin e burimeve publike ose funksioneve zyrtare, me pretendimet për blerjen e votës dhe rrjedhjen e të dhënave personale të ndjeshme, që mbulojnë preferencat politike të qytetarëve. Këto raste janë duke u hetuar. Parlamenti vazhdoi të punojë nën kufizimet e sjella për shkak të pandemisë”, thuhet në progresrasportin e KE-së.

Në lidhje me reformat e orientuara drejt BE-së, KE vë në dukje se Parlamenti miratoi një numër ligjesh të rëndësishme në fusha të tilla, si azili, regjistrimi i popullsisë dhe efikasiteti i gjyqësorit.

Gjatë gjithë periudhës raportuese, qeveria u përqendrua në reformat e kërkuara për rrugën e vendit drejt BE-së, pavarësisht sfidës për të adresuar ndikimin negativ social dhe ekonomik të pandemisë COVID-19.

“Në legjislaturën e re, shumica dhe opozita do të kenë nevojë të përmirësojnë dialogun politik dhe të punojnë së bashku me të gjitha pjesët e shoqërisë, për të përparuar më tej në axhendën e reformës së BE-së dhe negociatat e pranimit. Koordinimi brenda administratës duhet të përmirësohet, veçanërisht në lidhje me integrimin në BE. Reforma administrative territoriale duhet të konsolidohet më tej, si pjesë e axhendës më të gjerë të decentralizimit. Kjo është veçanërisht e nevojshme për të garantuar autonominë fiskale lokale dhe për të fuqizuar komunat me qëllimin e ofrimit të shërbimeve publike me cilësi të mirë. Është arritur përparim i kufizuar në zbatimin e udhërrëfyesit për krijimin e një mjedisi të përshtatshëm për shoqërinë civile. Sidoqoftë, shoqëria civile shqiptare ka qenë në gjendje të ofrojë mbështetje dhe shërbime për njerëzit më të prekshëm të prekur nga pandemia COVID-19”, thuhet në progresraport.

KE shton se Shqipëria është e përgatitur në mënyrë të moderuar me reformën e administratës së saj publike.

“Është arritur njëfarë përparimi në ngritjen e kapaciteteve në ministritë e linjës për zbatimin e vlerësimeve të ndikimit rregullator, miratimin e udhëzimeve për konsultimet publike, ngritjen e sistemeve të IT-së për planifikim të integruar, rritjen e shkallës së zbatimit të Planit Kombëtar të Integrimit Evropian, rritjen e numrit të shërbimeve elektronike dhe përfundimin e fazës së testimit për të automatizuar sistemin e pagave.  Zbatimi i strategjisë së reformës së administratës publike 2015-2022 (PAR) dhe strategjitë e reformës së menaxhimit të financave publike 2014-2022 (MFP) ka vazhduar pavarësisht ndikimit të pandemisë”, nënvizohet në progresraportin e KE-së.

Albania-Report-2021

/r.e/

Në bazë të nenit 4 të ligjit ”Për funksionimin e Agjencisë Telegrafike Shqiptare”, ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.