Albania

Prurje e re nga prof.Pajaziti: Lavjerrësi i fillimshekullit

Libri Lavjerrësi i fillimshekullit: Teorizime sociologjike përbëhet nga shkrimet javore të prof. Dr. Ali Pajazitit, sociologut të dalluar shkupjan nga UEJL, që nga një perspektivë e veçantë trajton tema interesante dhe shumë aktuale të filleve të shekullit XXI si: feja dhe lidershpi, kolonizimi intern, despotizmi, Lindja e Mesme, identiteti i arnuar, civilizacionizmi, kultura dhe politika, terrorializmi, medikalizimi i shoqërisë, ruralizimi si trend i ri, guximi intelektual, Covid-19 dhe e shenjta, sociologji klasike: Mukaddime, “kapitalizmi i karkalecëve”, “civilizimii frikës”, Europa e re dhe fundamentalizmi, arti dhe politika, “kultura e rrezikut”, bota pas pandemisë, fëmijët e tabletit, e-religjioni e të tjera.

Rëndësia e kësaj vepre të Prof. Pajazitit, një praktikues ky par exellence i sociologjisë, qëndron në faktin se “në mënyrë të disiplinuar” (disciplined way) prek shumë çështje dhe problematika për të cilat lexuesi jonë ka nevojë të informohet nga një dritare e investigimeve sociale të bazuara në rrokjen e “aha momentit” kur radikalisht kontestohet gjithçka (Berger, 1963). Kësaj vepre vlera i rritet edhe për faktin që në vendin tonë, por edhe më gjerë në botën shqiptare, sociologjia deri tani nuk e ka pasur as statusin e as funksionin e merituar. Ajo një herë ka qenë e ndaluar (komunizmi), pastaj e pasistemuar(tranzicioni i pafund), e shoqëruar me inkoherencë teorike (Shils, 1949) dhe raritet hulumtimesh empirike, sferë kjo ku autori ka dhënë një kontribut të çmuar (me hulumtimet kuantitative mbi religjiozitetin, identitetin, cilësinë e jetesës, relacionin rinia universitare-vlerat-politika, grafitti sub-kulturën, korrupsionin në arsim etj).

Football news:

Mauricio Pochettino: Messi is the best player in the world with an exceptional understanding of the game
Xavi has been seen as Barca's coach for a long time. He was almost appointed in the winter of 2020
Several Premier League clubs want to sign Hazard in the winter
Fabregas called Alexander Gleb his most underrated partner
Zlatan supported a gay player from Australia: Football is for everyone. My great respect
Ronaldo's girlfriend Georgina is pregnant. This will be the 5th child in the Cristiano family
The acting coach of Barcelona has been appointed Barhuan, who heads Barca B