Albania
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sekretarja e OSBE-së realizoi vizitë zyrtare në Shkup: Të zbatohen të gjitha rekomandimet

Sekretarja e përgjithshme e OSBE-së, Helga Schmidt, porositi sot nga Shkupi se, është çdoherë e rëndësishme të zbatohen rekomandimet që jepen para dhe pas zgjedhjeve dhe  pret që Maqedonia e Veriut t’i zbatojë të gjitha rekomandimet, shkruan Portalb.mk.

Ajo sot, në konferencën e përbashkët me ministrin e Punëve të Jashtme, Bujar Osmani deklaroi se, OSBE është platforma e vetme për bisedime për çështje të sigurisë si dhe se, çështjet që kanë të bëjnë me sigurinë duhet të shqyrtohet edhe nga pikëpamja e mjedisit jetësor, respektimit të të drejtave të njeriut dhe sundimit të së drejtës.

“Gjithsesi, Maqedonia e Veriut kontribuon ndaj sigurisë, veç më keni arritur përparim të madh në vitet e fundit në reformimin e legjislacionit tuaj si pjesë e procesit në anëtarësimin drejt BE-së, duke siguruar respektim të të gjithë bashkësive etnike”, deklaroi Schmidt.

Foto: Anadolu Agency

Në lidhje me luftën kundër korrupsionit, ajo tha se është e shkëlqyeshme që Maqedonia e Veriut merr pjesë në projekt rajonal për monitoring të gjykimeve për luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit sepse ky monitorin do të jep indikacione ku duhet të rriten kapacitetet.

“Edhe një problem i cili ndikon ndaj të gjithëve është tregtia me njerëz, problem i cili u përkeqësua gjatë kohës së kovid – krizës, ajo lidhet me krimin e organizuar dhe në këtë çështje bashkëpunojmë me shumë shtete. Kjo nuk është çështje që mund ta zgjidh vetëm një shtet”, tha Schmidt.

Ajo shtoi se, lufta kundër korrupsionit është çështje që ndikon te të gjithë dhe për këtë është e një prioriteti të rëndësishëm për OSBE-në.

Ndërkaq, ministri i Jashtëm, Bujar Osmani, pas takimit me sekretaren e përgjithshme të OSBE-së, deklaroi se, në takim u bisedua për hapat e ardhshëm në kontekstin e kryesimit të vendit me OSBE-në në vitin 2023, për përgatitjet të cilat janë në vijim e sipër; aktivitetet e grupit punues në MPJ si dhe vendosjen e strukturës e cila do ta bartë barrën e rëndë të presidencës në Vjenë; si dhe për procesin konsultativ rreth prioriteteve dhe agjendës së Presidencës.

“Si vend ne demonstrojmë proaktivitet, kapacitet dhe vullnet për marrjen e përgjegjësisë mbi rrjedhat globale në një kohë kur ato janë të mbushura me pasiguri dhe paparashikueshmëri. Fundja, kjo dhe pritet nga ne, si vend i cili ndërton model të suksesshëm të demokracisë multietnike funksionale; si vend anëtar i NATO-s dhe si pretendent serioz për anëtarësim në Bashkimin Evropian”, theksoi Osmani.