Albania

Shkolla, rritet interesimi për drejtimet profesionale

Është rritur për 6% numri i nxënësve që janë regjistruar në shkollat profesionale. Sipas Ministrisë së Arsimit në këtë mënyrë pritet të zbutet problemi me mungesën e kuadrit profesional. Shumë kompani prej vitesh ankohen se nuk mund të gjejnë kuadër të duhur sidomos në drejtimet elektrotenkike dhe ndërtimtari. Ambasadori i Austrisë, vendi i të cilit mbështeti projektin “Shkollat takohen me kompanitë”, tha se arsimi profesional dhe i dyfishtë është një histori suksesi në vendin e tij. Siç theksoi ai, mësimi i dyfishtë që nënkupton angazhimin e nxënësve nëpër kompani teksa vijojnë shkollimin e mesëm, po jep rezultate pozitive në tregun e punës dhe është një nga pikat kyçe për zhvillimin e kompanive. Në këtë projekt u përfshinë 87 shkolla profesionale.

– Advertisements –

YouTube video

 “Ne e shohim këtë si një sfidë dhe duam të kemi drejtime profesionale që do të plotësojnë kërkesat e tregut të punës dhe që do të forcojnë ekonominë. Ne duam ta shohim këtë projekt si një lidhje midis komunitetit të biznesit, shkollave dhe nxënësve përmes koordinatorëve që do të punojnë në të. Austria dhe të tjerët në bashkësinë ndërkombëtare janë këtu për të ndihmuar. Detyra e institucioneve në vend është zbatimi dhe zhvillimi i mëtejshëm në këtë fushë”- deklaroi Georg Vutsas, ambasador i Austrisë.

Melihate Rustemi

Football news:

Holand may not play until the end of the year due to a hip injury
Henri on PSG: Messi is cut off from the team and doesn't get the ball that often. Leo takes little part in the attacks
Manchester United may dismiss Sulscher before the match with Tottenham (MEN)
The relationship between Manchester United and Solskjaer is like from a TV series. Ole hopes to fix everything, and the club is afraid of the next step
Barcelona is a team without legs and a head. Real Madrid would have scored 4 goals if they wanted to. Luis Suarez Miramontes on clasico
Miranchuk is not a star. There were stars before - Dasaev, Karpin, Mostovoy, Arshavin. Assistant Lawyer Petrovich about Atalanta midfielder
Courtois escaped injury in the match with Barca. Valverde will miss up to 10 days due to a knee sprain