Albania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ANALIZA/ Një mosmarrëveshje po shpërthen në Ballkan: Ku po i ruan Europa mbetjet e saja radioaktive?!

Bërthamore është një zgjidhje për krizën e energjisë, por ku do të depozitojë Europa mbetjet e saj radioaktive?

Një mosmarrëveshje po shpërthen në Ballkan ndërsa tensionet rriten mbi planet për një strukturë magazinimi të mbetjeve bërthamore. Plani i Kroacisë për të ruajtur mbetjet radioaktive pranë kufirit të saj me Bosnjën po përballet me kundërshtime në rritje nga fqinji i saj për shkak të shqetësimeve se centrali mund të ketë ndikime potencialisht shkatërruese në shëndet dhe mjedis.

Vendi pranë lumit Una, një degë e Danubit, u zgjodh në vitin 2018. Në një përpjekje për të ndalur planin, Bosnja u përgjigj duke e deklaruar tokën e saj më afër vendndodhjes një rezervat natyror. Kjo skemë fitoi pak terren dhe ndërsa hapja e madhe po afrohet, boshnjakët po bëhen gjithnjë e më të shqetësuar për pasojat e mundshme në lumenjtë e tyre të pacenuar dhe industrinë e bujqësisë organike, për të mos përmendur shëndetin publik.

Kroacia ka hedhur poshtë shqetësimet, por kritikët vënë në dukje se qeveria nuk ka publikuar ende ndonjë vlerësim të rrezikut shëndetësor ose mjedisor të propozimit. Zona është e prirur ndaj përmbytjeve dhe subjekt i aktivitetit të rregullt sizmik. Gjithashtu është ende duke u pastruar nga minat tokësore të mbetura nga luftërat ballkanike në vitet 1990.

Autoritetet boshnjake shpresojnë se qeveria kroate mund të ndryshojë ende mendje. Megjithatë, gjatë rënies Bosnja ka sugjeruar se ata mund të ngrenë objektin e tyre pranë pikës kryesore turistike kroate, Dubrovnikut.

Lufta në Ukrainë ka përqendruar mendjet në Europë në sigurinë e energjisë dhe largimin e kontinentit nga karburantet fosile ruse. Por edhe më parë nevoja për të qenë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2050 nënkuptonte se energjia bërthamore ishte në menu.

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson është zotuar të ndërtojë tetë reaktorë të rinj në 20 vitet e ardhshme për të përmbushur një të katërtën e nevojave të vendit për energji. Prodhuesi i motorëve Rolls-Royce është angazhuar gjithashtu për të bërë reaktorët e parë të vegjël modularë në botë, të cilët janë më të lehtë për t’u ruajtur dhe përdorur.

Ndërkohë Emmanuel Macron është zotuar të ndërtojë 14 reaktorë të rinj europianë nën presion për të fuqizuar Republikën Franceze deri në vitin 2050 dhe për të ndihmuar në rrugën e tyre drejt neutralitetit të karbonit. Dhe Gjermania po rishqyrton ndalimin e saj për energjinë bërthamore pas katastrofës në Fukushima, Japoni në 2011.

Për të parandaluar grumbullimin e mbetjeve bërthamore në objektet në nivel sipërfaqësor dhe përdorimin e zgjatur të lëndëve djegëse fosile që çojnë në ndryshime katastrofike klimatike, duhet gjetur një zgjidhje. A mund t’i shmangim tensionet diplomatike dhe protestat lokale para se të jetë tepër vonë?

a.m/dita