Albania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bursat sa paga minimale e një muaji, tre kategoritë e studentëve që përfitojnë

Këshilli i Ministrave ka miratuar politikën e re që lidhet me programet e studimit që janë prioritet kombëtar dhe për mbështetjen financiare për studentët e shkëlqyer dhe për studentët që ndjekin në universitete publike një nga programet që konsiderohen prioritet kombëtar.

Lajmin e bëri të ditur vetë ministrja gjatë një takimi me maturantë të shkollave të kryeqytetit.

Pas një analize të hollësishme të regjistrimeve në vitet e fundit në universitetet publike në programe të ndryshme dhe interesit të shprehur nga universitetet, u hartua lista e programeve prioritare që cilat u përkasin shkencave humane, shkencave natyrore, inxhinierike, bujqësi, veterinari, shërbime, etj.

Studentët që do të përfitojnë në universitete publike përjashtim tarifash dhe bursa që janë sa paga minimale për çdo muaj të studimeve janë 3 kategori.

Të gjitha ata që tre vitet e studimit i mbarojnë me notën mesatare 10 dhe provimet e maturës me mbi 9.5, e përfitojnë bursën dhe përjashtimin nga tarifat, edhe pse zgjedhin çdo lloj dege që preferojnë.

Kategoria e dytë e maturantëve që përfitojnë, janë ata me mesatare minimumi 8.5 dhe zgjedhin një nga programet prioritare.

Një tjetër kategori përfituese janë maturantët që kanë zënë një nga tre vendet e para në olimpiada ndërkombëtare, në të cilat ka të paktën 15 vende pjesëmarrëse. Programi që ata zgjedhin lidhet me fushën ku kanë marrë çmim.

Studentët që përfitojnë nga ky vendim i Këshillit të Ministrave kanë detyrimin ligjor që pas diplomimit të punojnë në sektorin shtetëror të paktën 3 vite, pasi qëllimi i këtij vendimi është rritja e efikasitetit të Fondit të Ekselencës.

j.l./ dita