Albania
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Raundi i fundit i sanksioneve të BE: Ndalimi i 90% të importeve të naftës ruse deri në fund të vitit, bie dakord edhe Gjermania

Bashkimi Evropian ra dakord të ndalojë 90% të importeve të naftës ruse deri në fund të vitit, njoftuan të hënën drejtuesit e Këshillit Evropian.

Nafta ruse e dërguar me cisterna do të ndalohet, ndërsa do të bëhet një përjashtim për segmentin jugor të tubacionit Druzhba, tha në një konferencë shtypi Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

Segmenti verior i gazsjellësit i shërben Polonisë dhe Gjermanisë, të cilat kanë rënë dakord për embargon. Pjesa jugore shkon në Hungari, Sllovaki dhe Republikën Çeke. Von der Leyen tha se do të bëhet një përjashtim për segmentin jugor, i cili përbën 10% të importeve të naftës ruse.

“Ne kemi një deklaratë të qartë politike nga Polonia dhe Gjermania se ata, si të tjerët, do të mbyllin naftën ruse deri në fund të vitit. Ne kemi mbuluar në përgjithësi 90% të naftës ruse të shkatërruar gjatë kësaj periudhe kohore. Mbetet rrethrrotullimi 10 ose 11% që mbulohet nga Druzhba jugore. Ne kemi rënë dakord për momentin një përjashtim”, tha Von der Leyen.

Von der Leyen shtoi se liderët e BE-së do të vazhdojnë të takohen për të diskutuar detajet e embargos së naftës dhe pjesë të tjera të paketës së sanksioneve.

“Këshilli Evropian pajtohet që paketa e gjashtë e sanksioneve kundër Rusisë do të mbulojë naftën e papërpunuar, si dhe produktet e naftës, të dërguara nga Rusia në shtetet anëtare, me një përjashtim të përkohshëm për naftën bruto të dërguar nga tubacioni”, tha Këshilli Evropian në një deklaratë.

“Këshilli Evropian do t’i rikthehet çështjes së përjashtimit të përkohshëm për naftën bruto të dorëzuar me tubacion sa më shpejt të jetë e mundur.”

Alternativat ndaj furnizimit rus

Von der Leyen tha se do të ishte e mundur të rritet përdorimi i tubacionit të naftës Adria në Kroaci për të furnizuar naftë në Hungari pa Rusinë. Ajo shtoi se rafineritë e Hungarisë do të duhet të përditësohen për të akomoduar naftën nga Kroacia.

“Është një hap i madh përpara ai që bëmë sot. Sepse ne kemi hequr qafe qymyrin – dhe kjo ishte tashmë shumë e vështirë. Tani ne në thelb kemi marrëveshjen politike, si të heqim dorë nga nafta në një afat kohor të qartë”, tha von der Leyen.

Disa kontekste

Në fillim të këtij muaji, kur Evropa propozoi ndalimin e naftës ruse, ajo ndaloi së sanksionuari gazin natyror të Rusisë. Sipas Rstad Energy, eksportet e gazit natyror të Rusisë parashikohen të gjenerojnë rreth 80 miliardë dollarë të ardhura tatimore për Moskën këtë vit.

Në javët e fundit, Rusia ka ndërprerë furnizimin me gaz për vende si Holanda, Polonia, Finlanda, Bullgaria, të cilat kanë refuzuar të përmbushin kërkesën e saj për gaz që duhet paguar në rubla.

j.l./ dita