Albania
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nënkryetari i TIKA Çevik: Ndarja e ushqimit në botë nuk po bëhet drejtë

Nënkryetar i TİKA-së, Mahmut Çevik, deklaroi se “ka ushqim të mjaftueshëm në botë për të gjithë dhe se e vetmja gjë që shkaktoi krizën ishte shpërndarja e padrejtë dhe mungesa e një rendi të drejtë”, transmeton Kosova Post.

Nënkryetari i Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) Dr. Mahmut Çevik, në kuadër të Ngjarjeve të Ditës Botërore të Ushqimit të mbajtura në Elazığ më 14 tetor 2021, tha: “Veprimet tona janë e ardhmja jonë”.

Ai mbajti fjalimin hapës të simpoziumit, i cili u mbajt me temën “prodhimi më i mirë, ushqimi më i mirë, një mjedis më i mirë dhe një jetë më e mirë janë të mundshme”.

Nënkryetari i TIKA Çevik, në fjalën e tij hapëse, foli për qasjen e TIKA ndaj krizave globale të ushqimit dhe ndihmave të zhvillimit. “Çfarë po ndodh në botë; Çështjet që dalin si rezultat i rritjes së shpejtë të popullsisë, ndryshimit të klimës globale, zvogëlimit të zonave bujqësore, rënies së furnizimit me produkte bujqësore, konflikteve dhe krizave të menaxhimit, pandemisë Kovid 19 dhe krizave financiare kërkojnë ndërhyrje shumë dimensionale.Çevik tha, “Sipas Raportit Global për Krizat Ushqimore në vitin 2020, numri i njerëzve që përjetojnë uri është rritur në 811 milion, dhe mendohet se numri i njerëzve që përjetojnë këtë problem është rritur me 18 përqind me pandeminë.

Duke kujtuar se numri i njerëzve që vdiqën nga sëmundjet ngjitëse është më shumë se 10 milion, numri i fëmijëve nën moshën 5 vjeç është afër 6 milion, numri i njerëzve që nuk kanë qasje në ujë të pijshëm është afër 800 milion, numri i njerëzve që vdesin nga uria në një ditë është 94, tha Çevik, nga ana tjetër, se sasia e tokës (hektarë) që u bë shkretëtirë këtë vit.

Ai tërhoqi vëmendjen për krizën e parashikuar të ushqimit duke deklaruar se është më shumë se 9 milion hektarë. ÇEVİK: NUK KA NDARJE TË DREJT Nënkryetari i TIKA Çevik tha: “Sot, prodhimi i ushqimit në botë është në një nivel që mund të ushqejë të gjithë botën.

Sidoqoftë, nuk ka drejtësi në ndarjen, nuk ka rend të drejtë.

Në vendet afrikane ku nuk ka demokraci dhe konfliktet janë intensive, pandemia Covid 19, ndryshimi i klimës dhe rritja e temperaturës e kanë bërë të vështirë marrjen e ushqimit, vuri në dukje ai. “Vendet e zhvilluara janë kujdesur për veten e tyre, vendet eksportuese të drithërave kanë kufizuar eksportet e tyre me një qasje mbrojtëse, por vendet e varfra nuk kanë qenë në gjendje të blejnë ushqim për këtë arsye edhe pse kanë para “Duke e shprehur këtë, Çevik kujtoi se TIKA, e cila kontribuoi në renditjen e ndihmës për zhvillimin e Turqisë, e cila është një vend i OECD, nga njëra anë, jep ndihma humanitare për vendet në zonat e krizës.

Përveç kësaj, të TIKA -s; eliminimi i shkaqeve të urisë dhe varfërisë dhe mbështetja e sigurisë ushqimore, kontribuimi në aktivitetet për rritjen e të ardhurave për të varfërit, përmirësimi i infrastrukturës arsimore dhe burimeve njerëzore, aksesi në shërbimet bazë shëndetësore, shëndeti i nënës dhe fëmijës, zvogëlimi i përqindjeve të vdekshmërisë dhe luftimi i epidemive, nëntokësore dhe më lart Ai shpjegoi se ai ka zbatuar mijëra projekte në përdorimin efikas të burimeve dhe qasjen në ujë të pastër, ndihmë të shpejtë humanitare efektive në fatkeqësitë natyrore dhe luftërat.

Çevik shpjegoi me shifra se Turqia tejkaloi objektivin e vendosur për ndihmë zyrtare të zhvillimit nga Kombet e Bashkuara (OKB) me përpjekjet e TIKA.

Duke theksuar se përveç masave që jetojnë në prosperitet dhe bollëk, ka miliona njerëz që luftojnë me urinë në një pjesë tjetër të botës, të cilët nuk kanë siguri ushqimore dhe se është detyra e tyre t’i ndihmojnë ata të mbijetojnë, Çevik tha se qëllimi i tyre një e ardhme e sigurt me miqtë është të ekzistosh së bashku duke prodhuar.