Albania

“Rregulla të barabarta loje”/ Arrihet marrëveshja, 136 shtete dakordësohen për taksën globale 15% për kompanitë e mëdha

Një grup prej 136 shtetesh vendosën një normë minimale globale të taksave prej 15% për kompanitë e mëdha, në përpjekje për të minimizuar shmangjen e taksave, një marrëveshje historike për të cilën Presidenti amerikan Joe Biden tha se e vendosi rregulla të barabarta loje.

Marrëveshja synon t’i japë fund një përpjekje prej katër dekadash, duke vendosur rregulla të qarta për vendet që kanë kërkuar të tërheqin investime dhe vende pune duke taksuar lehtë kompanitë shumëkombëshe dhe lejuar ata në mënyrë efektive të paguajnë më pak taksa.

Dyshemeja 15% për të cilën është rënë dakord është megjithatë, shumë më poshtë se një normë e taksës së korporatës, që mesatarisht është rreth 23.5% në vendet e industrializuara. Disa vende në zhvillim që kishin kërkuar një normë më të lartë thanë se interesat e tyre ishin lënë mënjanë për të akomoduar kombe më të pasura, ndërsa OJQ -të kritikuan përjashtimet e shumta të marrëveshjes. Negociatat kanë vazhduar për katër vjet, me marrëveshjen që më në fund u arrit kur Irlanda, Estonia dhe Hungaria hoqën dorë nga kundërshtimet.

Marrëveshja synon të ndalojë firmat e mëdha që të arrijnë fitime në vendet me taksa të ulëta si Irlanda, pavarësisht se ku janë klientët e tyre, një çështje që është bërë gjithnjë e më urgjente me rritjen e gjigantëve të ‘Big Tech’ që mund të bëjnë lehtësisht biznes përtej kufijve.

Nga 140 vendet e përfshira, 136 e mbështetën marrëveshjen, ndërsa Kenia, Nigeria, Pakistani dhe Sri Lanka abstenuan. Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) me qendër në Paris, e cila ka udhëhequr bisedimet, tha se marrëveshja do të mbulonte 90% të ekonomisë globale.

“Ne kemi ndërmarrë një hap tjetër të rëndësishëm drejt një drejtësie më të madhe tatimore,” tha ministri gjerman i Financave Olaf Scholz. “Tani kemi një rrugë të qartë drejt një sistemi më të drejtë tatimor, ku lojtarët e mëdhenj globalë paguajnë pjesën e tyre të drejtë kudo që bëjnë biznes,” tha homologu i tij britanik Rishi Sunak.

Por, menjëherë pas arritjes së marrëveshjes, disa vende kanë nisur të ngrenë shqetësime për zbatimin e saj. Ministria zvicerane e Financave kërkoi që interesat e ekonomive të vogla të merren parasysh dhe tha se data e zbatimit në vitin 2023 ishte e pamundur.

o.j/dita

Football news:

Ajax fans set off fireworks at the stadium at the match with Borussia
Guardiola on coronavirus: I am vaccinated, I trust doctors and scientists. We see how many deaths there are in England
Griezmann caught up with Giroud in goals in the Champions League (35) and shares 5th place with him among the French
In Amsterdam, fireworks are not only on the field, but also in the stands. The public relations of Ajax and Borussia fans
Mbappe has 46 (28+18) points on the goal+pass system in 48 games in the Champions League
Atletico conceded twice before the 15th minute for the first time under Simeon
Guardiola pro 5-1 with Brugge: One of Man City's best games in European competitions